Engelleri Eğitimle Aşıyoruz Semineri 

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi, “Engelleri Eğitimle Aşıyoruz” seminerini düzenledi.

İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin Dünya Engelliler Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği Engelleri Eğitimle Aşıyoruz Semineri 4 Aralık Pazartesi günü Önder Öztunalı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. İKÜ Eğitim Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. Özge Hacıfazlıoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı seminerinde, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Basın ve Protokol Asistanı Serkan Uman, Gazeteci Yazar Hakan Soysal ve Fizyoterapist Dilek Ece engellerin engellilerin yaşamına neden olduğu zorlukları içeren tespitleri ile birlikte çözüm önerilerini içeren konuşmalarını yaptılar.

Doğum anında oksijensiz kalma sonucu serebiral palsi, distoni hastalığı ile dünyaya gelen Serkan Uman, sadece tek bir parmağını kullanabilmekte ve bu parmağı ile de otobiyografik olarak kaleme aldığı ve engellilerin yaşadığı sorunlara yer verdiği “Her Şeye Rağmen Yaşam” adlı kitabından alıntılarla günlük yaşamda karşı karşıya kaldığı zorluklardan örnekler vererek engelin aslında bir düşünüş biçimi olduğunu, bireylerin düşüncelerindeki değişimlerin eğitim ile değiştirilebilir olduğunu vurguladı. Sosyal alanların erişilebilirlik seviyesinin ancak engelli bireylerin ihtiyaçları gözönünde bulundurularak arttırılabileceğini, dolayısı ile yaşamaya ve özgürlüğe hiçbirşeyin engel olamayacağını belirtti. 

“Engelleri Eğitimle Aşıyoruz” Semineri Gazeteci -Yazar Hakan Sosyal, engelli bireylerin geçmişten bugüne karşılaştığı mimari ve sosyal sorunları hem ülkemizden hem de dünyadan örnekler ile tartışarak çevre planlanmasından binaların mimari yapısına kadar yapılan düzenlemelerde engelli yurttaşların ihtiyaçlarının çoğunlukla gözardı edildiği ve Türkiye nufusunun %9’unun engelli olduğu gözönüne alındığında ciddi bir nüfusun sosyal hayata katılamadığını belirtti. Fizyoterapist konuşmacı Dilek Ece ise gündelik yaşamımız içerisinde engelsiz bireyler olarak kendimizi engelli bir birey olmaktan nasıl koruyabileceğimizi ve engelli bireylerle gerçekleştirilebilecek fiziksel aktiviteleri öğrencilerimiz ile paylaştı.

Yoğun ilginin olduğu seminer, konuşmacılara anı tabağı takdimi ile sona erdi. 


Son Güncelleme Tarihi: Sa, 07/16/2019 - 14:54